PRIMĂRIA UDEȘTI
ComunaScurt istoricLocalizareObiective istoricePersonalitățiCulturăTradiții și obiceiuriReligiaEvenimente importantePopulatiaEconomieTurismInformații utileCetățeni de onoareLocalități infrățite

Scurt istoric

Comuna Udești este localizata în partea de est a județului Suceava, la o distanța de 16 km de municipiul Suceava. Teritoriul comunei este strabatut de drumul județean DJ 209A Suceava-Liteni.

Repartiția și evoluția în teritoriu a rețelei de localitați, în ansamblu, este rezultatul unui complex de condiții naturale și social-economice care s-au manifestat în diferite etape istorice.

Așezarile rurale au evoluat, în principal sub acțiunea factorilor social-economici, dar s-au dezvoltat și sub influența mediului natural, a localizarii în raport cu existența unor resurse, a unor microclimate de adapostire, a terenurilor prielnice pentru extinderea vetrelor. Referitor la formarea și evoluția așezarilor rurale, menționam faptul ca actuala rețea este rezultatul unui proces istoric, multisecular care atesta continuitatea de locuire a acestui teritoriu din cel mai vechi timpuri.

În documentele moldovenești întalnim faptul ca Alexandru cel Bun, domnul Moldovei, a dat Mitropoliei din Suceava doua sate: Pascarii și Zabolotineii. Satul Pascari și-a schimbat numele în Udești în a doua jumatate a sec. al XVI-lea.

Ștefan cel Mare a daruit slugii sale, Șteful Cernat, mai multe sate din Moldova și Saliștea lui Petir Tataru și poiana care era pe Suceava în jos, mai jos de Rusciori și Raușeni, din apropierea Pascarilor și Zabalotenilor, proprietatea Mitropoliei din Suceava.

Pe la 1580, domnul Moldovei, Iancu Sasu-Voda întarește lui Ionașco Ghenghea partea din satul Udești pe care a cumparat-o de la urmașii lui Ștefan Cernat. Atunci apare pentru prima oara numele satului Udești, în locul satului Pascari.

Pe la 1619, acelaș boier Ionașco Ghenghea cumpara de la Dumitrașco, portarul de Suceava, parte din satul Udești.

În anul 1621, satele Pascarii-Udești și Zabalotenii din cuprinsul Siliștei lui Petir Tataru, au fost numai proprietatea Mitropoliei.

La data de 2 iulie 1776, dupa convenția dintre turci și austrieci, a fost rupt din trupul Moldovei o fașie de teritoriu de cca. 290 de sate și data hasburgilor. Acest teritoriu s-a numit Bucovina și a intrat sub dominație austriaca, din care a scapat dupa 142 de ani, cand s-a prabușit Imperiul Austriac (1918). Dupa anul 1918, satul Udești a facut parte din raionul Falticeni, județul Suceava.

Prin reforma administrativa din anul 1960, comuna Udești a trecut la raionul Suceava. 

 

Plăți online
taxe și impozite locale
Ultimele anunțuri Anunț închiriere suprafețe pășune din domeniul privat al UATC UdeștiAnunț intențe PUZANUNȚ PRIVIND DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRAREAnunț în etapa 2 de elaborare a propunerilor P.U.Z. inițiat de Dumitraș Liviu și Dumitraș Ana-MariaDOCUMENTAȚIE PRIVIND DELEGAREA DE GESTIUNE PRIN CONCESIUNE A SERVICIULUI DE ILUMINAT PUBLIC AL COMUNEI UDEȘTI, JUDETUL SUCEAVAANUNȚ DEZBATERE PUBLICA PRIVIND DELEGAREA DE GESTIUNE PRIN CONCESIUNE A SERVICIULUI DE ILUMINAT PUBLIC AL COMUNEI UDEȘTI, JUDETUL SUCEAVAComunicat de presă „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată”Anunț P.U.D. - SC GREY RENT SRLAfiș RetuRO - comercianțiAfiș RetuRo - producători vezi toate anunțurile Link-uri utile siimp.cjsuceava.ro